SL
EN DE IT

KRAFFT

Igralski filmski festival Kranj

od 15. do 20. junija 2021

To poletje na kranjski »oder« postavljamo novo zgodbo, v sklopu katere bo na šestih prizoriščih starega mestnega jedra zaživela prva edicija Igralskega filmskega festivala Kranj – KRAFFT.

 

KRAFFT bo v Kranj pripeljal svetovne filmske presežke na področju igre, nadarjene in globalno prepoznavne igralce in igralke ter vrhunske strokovnjake in strokovnjakinje, ki bodo z nami delijo svoje zgodbe, znanje in izkušnje.

 

Osrednji fokus festivala predstavlja tekmovalni program devetih celovečernih filmov, ki jih odlikujejo presežne in dovršene igralske stvaritve. Med njimi gre izpostaviti štiri filme, ki bodo v Sloveniji predvajani prvič: s tujejezičnim oskarjem nominirano zgodovinsko dramo Quo vadis, Aida? (2020, Jasmila Žbanić), mistično dramo iz gozdov Slonokoščene obale Noč kraljev (Night of the Kings, 2020, Philippe Lacôte), romantično komedijo o časovni zanki Palm Springs (2020, Max Barbakov) ter lezbično kostumsko dramo Amonit (Ammonite, 2020, Francis Lee), v kateri blestita odlični Kate Winslet in Saoirse Ronan.

 

Poleg tekmovalnega se nam obeta tudi razvejan strokovni program, katerega osrednja tema bo produkcija televizijskih nadaljevank. Prav posebno pozornost si zasluži tudi spremljevalni program, ki bo enega izmed festivalskih dni v celoti posvetil lani preminulemu igralcu Petru Musevskemu.

 

Festival bo podeljeval tudi nagrade, in sicer zlata jabolka, nagrade društva DSI in nagrade LOK Sekcije plesnih ustvarjalcev. Zlata jabolka, poimenovana po kranjski liliji, bo tričlanska mednarodna žirija podelila petim nagrajencem.

 

Zaradi nepredvidljivih in hitro spreminjajočih se omejitev, povezanih s koronapandemijo, bo letošnji KRAFFT festival deloma potekal v hibridni obliki. Vsem, ki se festivala fizično ne bodo mogli udeležiti, bo ogled filmov ter strokovnih in spremljevalnih vsebin zagotovljen tudi prek spleta. 

 

Festival, v celoti posvečen umetnosti filmske in televizijske igre, organizira Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI), v sodelovanju z mestno občino Kranj, Zavodom za turizem in kulturo Kranj in zavodom Carnica, ter s podporo Slovenskega filmskega centra in Zavodom za uveljavljanje pravic avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del Slovenije AIPA, k.o.

 

https://www.krafft.si

https://www.facebook.com/krafft.festival/

https://www.instagram.com/krafft.festival/

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo European Gastro award Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE