SL
EN DE IT

Jenkovi dnevi

18. - 27. oktober 2021 | različne lokacije

Več

Koristne povezave:

DogodkiFotogalerija


Jenkovi dnevi 
18. - 27. oktober 2021

Simon Jenko je slovenski pesnik in pripovednik. Rodil se je 27. oktobra 1835 na Podreči in umrl 18. oktobra 1869 v Kranju. Pokopan je v Prešernovem gaju.

Nominirane pesniške zbirke za Jenkovo nagrado 2021 so:

 

Barbara Korun: Idioritmija

Muanis Sinanović: Krhke karavane

Tina Kozin: Nebo pod vodo

Alja Adam: Privlačnosti

Nina Dragičević: To telo, pokončno

 

 

Med 18. in 27. oktobrom z različnimi dogodki obeležujemo Jenkove dneve, v spomin na pesnika, ki ga slovenska literarna zgodovina uvršča med najvplivnejše slovenske pesnike, čeprav je v svojem življenju izdal samo eno pesniško zbirko s preprostim naslovom Pesmi.

 

VIDEO: Poklon Simonu Jenku (23. 10. 2020):

 

 


Vaje
Vaje so dijaški časopis, ki je nastajal v letih 1854 in 1855. Pisalo ga je sedem gimnazijcev: Simon Jenko, Valentin Mandelc, Vaclav Bril, Ivan Tušek, Fran Erjavec, Valentin Zarnik in Martin Polše, glavni pobudnik za nastanek pa je bil Simon Jenko.


V letu 2017 je KD Simon Jenko – Šmonca organiziralo ekskurzijo »Po poteh Vajevcev«, ki so je udeležili nominiranci za Jenkovo nagrado v spremstvu podpornikov in ljubiteljev poezije. Obiskali so kraje kjer so živeli ali delovali gimnazijci, ki so ustvarjali Vaje. Sočasno se je porodila ideja, da bi ustvarili novodobne Kranjske Vaje v katerih bodo objavljeni prispevki učencev in dijakov kranjskih šol. To je eden izmed načinov ustvarjanja okolja, kjer so lahko slišani tudi mladi literati, tako kot so v preteklosti svoj glas širili Vajevci, saj se v današnjem modernem svetu pisani besedi namenja premalo prostora, časa in pozornosti.

 

  • Kranjske vaje 2018 najdete TUKAJ 
  • Kranjske vaje 2019 najdete TUKAJ
  • Kranjske vaje 2020 najdete TUKAJ.

 

Jenkova nagrada
Jenkova nagrada je ena najuglednejših slovenskih literarnih nagrad, ki jo Društvo slovenskih pisateljev podeljuje za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let. Prvi Jenkov nagrajenec je bil leta 1986 Niko Grafenauer. Slovesnost ob podelitvi nagrade je v preteklosti zamenjala nekaj lokacij, v preteklosti se odvija v Mavčičah, pod okriljem Kulturnega društva Simon Jenko – Šmonca. Ob 150 obletnici smrti 2019 pa je prestavljena v Prešernovo gledališče Kranj. Tako se je slovesnost po skoraj 30 letih preselila nazaj v Kranj.

 

Letošnja Jenkova nagrada gre pesnici Nini Dragičević za pesniško zbirko „To telo, pokončno“.

 

Za Jenkovo nagrado 2021 so bile nominirane še naslednje pesniške zbirke:

Barbara Korun: Idioritmija

Muanis Sinanović: Krhke karavane

Tina Kozin: Nebo pod vodo

Alja Adam: Privlačnosti

 

Žirija za Jenkovo nagrado 2021 posebnosti nagrajene pesniške zbirke opiše na naslednji način: „Če se je Ljubav ukvarjala s poskusom premika v sedanjosti, da bi se prihodnost sploh lahko zgodila,  v knjigi To telo, pokončno postane jasno, da se premiki lahko dogajajo le v pokončni, gibki zasidranosti v telo. To telo, še zdaleč ne samo nekaj fizičnega, ni spoznano kot enostno, ampak nekakšna monada mnoštvenosti, prečijo ga zgodovine in možne prihodnosti: osebne, družinske, transgeneracijske, manjšinske, razredne. […] Telo je torej lahko le družbeno telo, presečišče najrazličnejših silnic –  in njihovo konfliktno srečevališče, edinstveno družbeno tkivo. Ob tem je fizično občutenje družbenega telesa v poeziji Nine Dragičević na drugi ravni tudi še vedno avtentično občutenje individualnega, lastnega telesa kot nečesa, kar je vendarle tudi nasproti in kar se hoče postaviti zase, čeravno se zdi obet svobode izkoreninjena otroška bolezen.

 

To občutenje vedno nastaja skozi jezik, ki je pri Nini Dragičević izrazito oseben, pa tudi poseben (mešanje različnih jezikovnih registrov, uporaba različnih jezikov in govoric idr.), šele tako se lahko (z)godijo transformacije – ekstatičnost, zamolk, bolečina, veselje, impulzivnost, in tako nastane fragmentarna podoba dotika drugega, drugačnega, vseskozi nelagodnega, a se hkrati kaže tudi v pobiranju, v odhajanju, v ljubezni z žensko. Ta pesniška celota se pri Nini Dragičević manifestira v nekakšno pesniško skladbo našega prostora in časa, ki nič ne skriva, vse vrže v ksiht ter prepriča z radostnim besom. Knjiga, ki jo v tem trenutku zanesljivo potrebujemo.

 


Jenkova spominska soba
V hiši v Kranju, kjer je živel pesnik Simon Jenko, se je v pritličnem prostoru vzpostavila ustvarjalno-muzejska dejavnost, za ustvarjanje in druženje umetnikov s področja literature, poezije, pisane besede. V njej stoji tudi razstava o Simonu Jenku in knjižnica s knjigami različnih žanrov (od literarnega dela, poezije do arhitekture in oblikovanja). Sobo služi kot umetniška rezidenca vsem kulturnim institucijam v Kranju, odprta pa je bila ob Jenkovih dnevih v Kranju leta 2019.


* Izvedba se bo prilagajala situaciji nacionalnih varnostnih ukrepov v zvezi s Covid-19.

 

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo European Gastro award Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE